Aspecte actuale ale culturilor de câmp
După o toamnă foarte secetoasă, precipitaţiile căzute în timpul iernii, relativ puţine, faţă de un deficit de apă din sol extrem de accentuat, nu au reuşit să refacă rezerva de apă pe profilul 0-100 cm.
Acum, avem parte de o primăvară secetoasă, cu vânt care usucă şi mai tare pământul.
În aceste condiţii, în multe judeţe din ţară, efectul lipsei de apă din sol este tot mai vizibil, mai ales la culturile semănate în toamnă.
Starea de vegetaţie a culturilor de cereale păioase nu este aşa cum ar trebui să fie la această dată.
Ştim cu toţii, cei care ne ocupăm de agricultură, vorba din bătrâni despre înălţimea la care să fie grâul la data de 23 aprilie, de Sf. Gheorghe, (anul acesta va fi pe data de 29 aprilie, după cum a hotărât conducerea Bisericii Ortodoxe Române). Se pare că grâul de anul acesta, va avea o înălţime mai mică în multe zone din ţară.
Conform datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, conţinutul de umiditate al solului pe adâncimea de 0-100 cm, este scăzut faţă de necesarul culturii de grâu în unele judeţe şi foarte scăzut în altele, precum partea de Vest a ţării, în Moldova, nordul Dobrogiei, etc.
Precipitaţiile căzute în zonele cele mai afectate de secetă, în luna martie, au fost sub 10 l/mp.
Ce trebuie făcut în această situaţie?
Se ştie că în anii secetoşi, atacul agenţilor fitopatogeni este mai redus decât în anii ploioşi.
Totuşi, trebuie verificate culturile şi efectuate tratamentele acolo unde se impune acest lucru. La fel şi pentru combaterea dăunătorilor.
Pentru combaterea buruienilor există, în portofoliul Glissando, o ofertă bogată de erbicide, atât pentru buruienile monocotiledonate cât şi pentru dicotiledonate.
Referitor la culturile de primăvară (porumb, floarea soarelui, etc.), trebuie continuat semănatul lor chiar dacă temperatura solului nu este încă la un nivel optim.
De regulă, semănatul acestor culturi se face când în sol, la ora 7 dimineaţa temperatura este de 7-8°C, cu tendinţă de creştere.
Este bine ca încălzirea solului şi ploile care vor veni, să găsească sămânţa în pământ, aceasta fiind protejată de boli, pe de o parte pentru că solul este uscat şi pe de altă parte, pentru că Glissando o livrează deja tratată cu fungicide.
Atenţie la dăunătorii de sol! Mă refer în primul rând la viermii sârmă (Agriotes spp.).
Ciclul evolutiv al viermilor sârmă se derulează pe parcursul a 5 ani.
În condiţiile ţării noastre, adulţii sunt prezenţi în câmp în lunile mai-iunie şi se hrănesc cu polenul unor plante spontane, de obicei umbelifere.
La apariţie, larvele sunt transparente. În primul şi al doilea an se hrănesc cu humus şi substanţe organice în descompunere.
Până la atingerea maturităţii larvele trec prin opt vârste şi şapte năpârliri. Începând din vârsta a IV-a şi cel de al treilea an de dezvoltare, larvele trec la un regim de alimentaţie fitofag, cauzând importante pagube. Iernarea are loc sub formă de larvă de vârsta a II-a, a IV-a şi a VI-a, precum şi în stadiul de adult, în sol, la adâncimi cuprinse între 20 şi 30 cm. După cel de-al patrulea an larvele se transformă în pupa la adâncimi de 40-50 cm. După cca. o lună apar adulţii, care rămân în sol până primăvara, când îşi reiau ciclul evolutiv.
Larvele sunt polifage, hrănindu-se cu părţile subterane ale plantelor aparţinând celor mai diferite familii botanice; ele preferă totuşi cerealele, pajiştile, tuberculiferele şi rădăcinoasele.
Cerealele sunt roase sub nivelul coletului, rozându-le de la exterior.
În tuberculi sapă galerii în profunzimea acestora.
Acolo unde se ştie că sunt probleme cu acest dăunător, este bine ca sămânţa să fie tratată suplimentar cu Signal 300 ES.
Acesta este un insecticid piretroid destinat tratamentului semințelor, pentru combaterea dăunătorilor din sol.
Produsul combină proprietățile repelente ale substanței active cipermetrin, cu o formulă unică, pentru a oferi o „zonă de protecție” în jurul semințelor tratate, distrugând sau îndepărtând dăunătorii, fără a afecta germinația semințelor.
Ing. Mircea Bulgăr