IANUARIE
Sfaturi din bătrâni pentru gospodari
Cămara, pivnița și podul
Alege dintre poamele și legumele păstrate, pe cele stricate și îndepărtează-le.
Grijește de afumarea slăninilor, șuncilor și cârnaților, după cuvenitele săptămâni de stat la sare.
Păsările, ograda și uneltele
Hrănește păsările la timp.Dă-le tărâțe fiartă și coji de cartofi ca să fie bune ouătoare. Dă-le apă de băut destulă și călduță ca să nu mănânce zăpadă, căci se vor opri din ouat.
Repară-ți uneltele agricole. Confecționează stupi, lădițe pentru răsadnițe. Taie lemne de foc și lucru. Du-ți mașina la reparat și verificat. Fă-ți rezerve de motorină.
Vitele
Așterne gros în grajd. Când e soare, aerisește-l și scoate vitele afară, în ocol.
Dă nutreț bun și apă călduță vitelor pe cale de a făta.
Nu uita să le dai sare.
Pentru ca vacile să dea lapte bun, nutrețul să fie vârstat și cu rădăcinoase (napi).
Fă socoteala fânului ce-l ai. Trebuie să-ți ajungă până la Sfântul Gheorghe (23 Aprilie).
Pomii fructiferi și livezile
Curăță pomii de uscături, iască și cuiburi de omizi.
Adună zăpadă lângă tulpina lor, ca să le întârzii înflorirea.
Unge rănile pomilor cu un amestec de balegă, pământ cleios și păr de bou tăiat mărunt.
Gunoiește la pomi, în cerc, cam la aceeași depărtare de trunchi, cât se-ntind crengile de jos, pentru ca gunoiul să pătrundă la rădăcinile subțiri.
Îngrijește de sâmburii pentru pepiniera de pomi.
Via și vinul
Dacă socotești să plantezi vie pe lângă casă (până la 20 butuci), alege soiuri de masă (Muscat de Hamburg, Afuz-Ali, Italia, Coarnă neagră). Dacă socotești o vie de 50 de butuci, alege jumătate soiuri de masă și jumătate soiuri de vin (Aligote, Fetească albă sau regală, Riesling italian, Muscat Ottonel, Creață – pentru vinurile albe și Porto, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cădarcă, Burgund mare ș.a. pentru vinuri roșii).
Uită-te la vecini. Vezi ce soiuri merg mai bine.
Procură-ți vițele de plantat. Ia câteva în plus pentru cele ce n-au să se prindă.
Grijește ca vițele să fie bune:
– Portaltoiul să aibă 40 de cm; punctul de altoire – sudură să fie perfect;
– Să aibă cel puțin două rădăcini principale dispuse simetric în jurul bazei butașului, lungi de cel puțin 15 cm și groase de cel puțin 2 mm.
Dacă faci vie lângă casă și pământul e nisipos, plantează vițe nealtoite (pe rădăcini proprii). Pentru aceasta se pot procura coarde de viță nobilă, în bucăți de 40 cm, cărora le tai ochii de la bază cu briceagul și-i îngropi cu un țăruș mai lung, lăsându-le 4-6 ochi. Trebuie să-i îngrijești și să-i uzi, în lunile ce vin.
Desfundă pământul (rigolează) pentru via nouă. Viei îi trebuie soare și e bine de pus în pantă, unde se aerisește mai bine, dar se poate și pe loc drept. Dacă zona e rece, se plantează vie pe coastele cu expunere spre miazăzi, iar dacă zona e caldă și secetoasă, pune via spre miazănoapte și apus. Controlează golurile din vie și completează-le. Procură-ți aracii, sârma, chimicalele necesare.
Umple golurile din vasele cu vin. Trage vinul de pe drojdii. Fă primul pritoc al vinului nou. Controlează vinul la aer: dacă se brunifică, tratează-l cu dioxid de sulf. Controlează vinul păstrat în sticle.
Grădini și stupi
Ai grijă să nu vină șoarecii la stupi. Acoperă-i să nu zboare albinele în zilele calde.
Spre sfârșitul lunii se pregătesc paturile de gunoi pentru răsadniță.
La câmp
Când e ger, nu scoate des gunoiul din grajd, ci așterne-l gros.
Cară gunoiul la câmp în zilele calde. Împrăștie-l ca să-l acopere zăpada și zeama sa să intre în pământ. Gunoiul de porc du-l la locurile de lucernă. Tot acum se gunoiesc viile și livezile.